Shopping Cart
         Ωράριο Καταστήματος: Δευτέρα-Παρασκευή: 8:30 – 20:00
Τα μυστικά της γαρυφαλλιάς

Τα μυστικά της γαρυφαλλιάς

Γαρυφαλλιά. Ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα λουλούδια που φυτρώνουν στην Ελληνική γη. Όλοι μας τα έχουμε συναντήσει σε κήπους φιλικών σπιτιών ή σε γλάστρες στα μπαλκόνια φίλων. Για πολλούς από εμάς έχουν συνδεθεί με όμορφες αναμνήσεις από τη παιδική μας ηλικία και το παιχνίδι στις αυλές των οικείων μας. Στο ανθοπωλείο μας Laura Flowers, θα βρείτε ποικιλία των αγαπημένων σας λουλουδιών.

Η ενναλακτική του ονομασία που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι αυτή του δίανθου. Πρόκειται για ένα λουλούδι που ξεχωρίζει για την υψηλή ανθοφορία του σε έντονα χρώματα, με τη πλούσια βλάστηση και τα χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα του. Θα τη συναντήσουμε σε μονόχρωμες ποικιλίες με αποχρώσεις στη παλέτα του κίτρινου, κόκκινου, ροζ και λευκού. Υπάρχουν ωστόσο και δίχρωμες εντυπωσιακές ποικιλίες.

Το όνομα Δίανθος είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς από τότε χρονολογείτε η καλλιέργεια της και σημαίνει λουλούδι του Δία. Είναι ένα καλλωπιστικό φυτό που ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, δεν έλειπε από καμία οικεία.

Η φύτευση της γίνεται την αρχή της άνοιξης, ενώ η πλούσια ανθοφορία της έρχεται τη περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι και το Νοέμβριο. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιλογές, όσον αφορά τη φύτευση σε μπαλκόνια και αυλές, ακόμα και σε γλάστρα για να στολίζει το σπίτι μας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα λουλούδια της αντέχουν να διατηρηθούν σε βάζο, οπότε μπορούμε να στολίζουμε τη τραπεζαρία μας για μεγαλύτερα διαστήματα.

Ποικιλίες και είδη γαρυφαλλιάς

Στο κόσμο αυτού του φυτού υπάρχουν πάνω από 300 διαφορετικά είδη. Κάποιες από αυτές είναι καλλιεργούμενες και άλλες άγριες. Θα συναντήσουμε αυτές που μοσχοβολάν με τα αρώματα τους αλλά και αυτές χωρίς άρωμα. Διαφέρουν ακόμα ως προς το ύψος τους ενώ έχουμε αυτές που φύονται στο έδαφος αλλά και τις ορθόκλαδες, που είναι και οι πλέον κατάλληλες για διακοσμητικά λουλούδια

Η κοινή γαρυφαλλιά

Η πιο κλασική ποικιλία. Αυτή που έχει συνδεθεί στις μνήμες όλων μας με τα παιδικά μας χρόνια στο σπίτι των παππούδων μας. Αποτελείτε από γκριζοπράσινο φύλλωμα ενώ τα άνθη της παίρνουν όμορφες αποχρώσεις ποικιλίας χρωμάτων όπως το ροζ, το άσπρο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Σε περίπτωση που μας ενδιαφέρει υπάρχουν διαφορετικών ειδών, με εναλλαγές τόσο στο ύψος τους που κυμαίνεται από 20 μέχρι και τα 70 εκατοστά, αλλά και στο τρόπο που διαμορφώνονται τα κλαδιά της, σε πλαγιόκλαδες αλλά και ορθόκλαδες.

Το γαρύφαλλο των ποιητών

Το γαρύφαλλο των ποιητών, είναι μια ποώδες ποικιλία. Περιλαμβάνει φυτά χαμηλής ανάπτυξης, με ύψος που αγγίζει μέχρι και τα 25 εκατοστά. Κατά την ανθοφορία της παράγει πλήθος μικρών λουλουδιών με χαρακτηριστικό τους σημείο τα σχιστά πέταλα που θυμίζουν κατά κάποιο τρόπο κρόσσια. Η σύνηθες διάρκεια ζωής τους είναι από ένα έως και δύο χρόνια. Πολλαπλασιάζονται εύκολα, καθώς ο σπόρος από τα άνθη πέφτει από μόνος του στη γη.

Η κινέζικη γαρυφαλλιά

Αυτή η ποικιλία γαρυφαλλιάς, αγγίζει σε ύψος τη κλίμακα από τα 30 έως τα 70 εκατοστά. Τη συναντάμε στα βουνά της Βόρειας Ευρώπης σε πυκνές συστάδες λουλουδιών, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα τριάντα στη κορυφή των βλαστών. Τα άνθη της είναι δύο με τρία εκατοστά σε διάμετρο με πέντε πέταλα το κάθε ένα, ενώ εμφανίζουν χαρακτηριστικά οδοντωτές άκρες. Εμφανίζονται σε ποικίλες αποχρώσεις και σχέδια, όπως μωβ, κόκκινο και λευκό.

Η άγρια γαρυφαλλιά

Πρόκειται για μια ποικιλία αγριογαρύφαλλου που εναλλακτικά ονομάζεται και θαμνώδης δίανθος . Τη συναντάμε να φυτρώνει σε απόκρημνες πλαγιές Ελληνικών νησιών της Κρήτης και του Αιγαίου, αλλά και στη Μικρά Ασία. Εμφανίζει άνθη τη περίοδο από τις αρχές της άνοιξης έως και το τέλος του φθινοπώρου ενώ η ανθοφορία της είναι εντυπωσιακή με αποχρώσεις του ροζ.

Απαιτήσεις για πλούσια ανθοφορία;

Άμα επιθυμείτε να σας χαρίσει μεγάλο αριθμό από άνθη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει καλύτερη ανάπτυξη σε κάποιο μέρος το οποίο είναι ηλιόλουστο και φωτεινό. Πρόκειται για ένα φυτό που έχει αντοχή στο κρύο και δεν φοβάται τον Ελληνικό χειμώνα, καθώς αντέχει και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Σε αντίθεση, ταλαιπωρείτε από τα ξηρά και ζεστά κλίματα.

Το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους τριανταπέντε βαθμούς, ενδέχεται να ξεραθεί και να εξασθενήσει. Το αγαπημένο της έδαφος Αντίθετα τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια την ταλαιπωρούν. Θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. Αγαπάει τα εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση του νερού και είναι πλούσια και γόνιμα σε στοιχεία. Προσοχή κατά το πότισμα, το πολύ νερό μπορεί να σαπίσει τις ρίζες της.

Φύτευση γαρυφαλλιάς σε γλάστρα

Η επιλογή της γλάστρας για φύτευση εξαρτάτε από το είδος της γαρυφαλλιάς προς φύτευση. Έτσι, ενώ μια γλάστρα των 20 εκατοστών επαρκεί για τις κοντές ποικιλίες, χρειαζόμαστε σίγουρα μια των 30 και πάνω για τις πιο ψηλές ποικιλίες.

Σωστή επιλογή είναι το χώμα με περλίτη, το οποίο και θα εμπλουτίσουμε κατάλληλα σε θρεπτικά συστατικά. Τοποθετούμε τη γλάστρα μας σε ηλιόλουστο σημείο με προτίμηση αυτή του δυτικού ή νότιου προσανατολισμού, ώστε να προστατεύεται από τους βοριάδες.

Πότισμα της γαρυφαλλιάς

Το πότισμα της γαρυφαλλιάς θα πρέπει να γίνετε με σύνεση. Τη περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, θα πρέπει να ποτίζετε δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αντίθετα το χειμώνα θα πρέπει να αραιώνουμε τη περίοδο ανάμεσα από το κάθε πότισμα.

Καθώς δεν αντέχει το καύσωνα, ειδικά το καλοκαίρι θα πρέπει να ποτίζετε κάθε 2 ημέρες το πολύ, ειδικά όταν βρίσκεται φυτεμένη σε μικρές γλάστρες έτσι ώστε να αντέξει τις υωηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Πάντα ελέγχουμε το χώμα για να διαπιστώσουμε άμα είναι στεγνό και μόνο τότε προχωράμε στο πότισμα.

Λίπανση γαρυφαλλιάς

Για να μας εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό λουλουδιών και ζωηρή ανάπτυξη, θα πρέπει να τοποθετούμε λίπασμα σε τακτά διαστήματα, από την αρχή της άνοιξης έως και τα τέλη του φθινοπώρου. Σε αυτές που φυτεύονται στο κήπο μας, η πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία θα έρθει με τη προσθήκη μιας κουταλιάς από πλήρες κοκκώδες λίπασμα .

Για τις γαρυφαλλιές που βρίσκονται φυτεμένες σε γλάστρα, κάθε 2 βδομάδες θα πρέπει να προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας ή υδατοδιαλυτό λίπασμα, με τύπο 20-20-20.

Σωστό κλάδεμα της γαρυφαλλιάς;

Για να είναι αποδοτικό το κλάδεμα, θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και να τη κλαδέψουμε τις αρχές της άνοιξης. Είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνετε κάθε χρόνο, για να τη βοηθήσουμε να αναπτύξει καινούργιους βλαστούς, με πολύ καλή ανθοφορία.

Παράλληλα, θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα, να γίνετε και το κορφολόγημα της γαρυφαλλιάς μας. Θα πρέπει λοιπόν, να αφαιρούμε τελείως τα μαραμένα λουλούδια της, εφόσον πρώτα έχουν ωριμάσει. Επίσης, τους ξερούς βλαστούς αλλά και τα κλαδάκια. Μπορούμε με αυτό το τρόπο, να καταφέρουμε να ενισχύσουμε και να επιμηκύνουμε την ανθοφορία της γαρυφαλλιάς, έως και τα πρώτα κρύα του χειμώνα.

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κάντε τη παραγγελία σας ηλεκτρονικά. Ανακαλύψτε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές λουλουδιών για κάθε περίπτωση, μόνο από το Laura Flower.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *